Nikola Tesla – „Geniul Omenirii” – Probabil cel mai important om al civilizatiei moderne!

  Nikola Tesla – (nascut la 10 iulie 1856, satul Smiljan, în apropiere de Gospić, Croatia, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar – Decedat la 7 ianuarie 1943, New York) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale.      Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.

Tesla_Sarony

 Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizația modernă oriunde este folosita electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. Tesla consideră cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către știință drept cea mai nobila metoda de îmbunătățire a condiției umane cu ajutorul principiilor științei și progresului industrial și una care sa fie compatibila cu natura.  Totuși, o parte din munca să a fost ultilizata într-un mod mai puțin ortodox și într-un mod controversat, pentru a susține pseudo-teorii științifice, teorii despre OZN-uri și ocultismul New Age.

 Cu numele sau a fost botezată unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).

 În iunie 1884, Tesla a ajuns pentru primă dată în Statele Unite ale Americii, în orașul New York, cu o scrisoare de recomandare din partea lui Charles Batchelor, un vechi angajat, către Thomas Edison, în care Batchelor a scris: „Cunosc doi mari oameni, tu ești unul dintre ei; celălalt este acest tânăr”. Edison l-a angajat pe Tesla pentru a munci în compania să că simplu inginer electrician, unde a progresat rapid, rezolvând mai multe probleme tehnice foarte dificile pe care le aveau produsele companiei. Astfel că, i s-a oferit să reproiecteze complet toate generatoarele de curent continuu ale companiei lui Edison.

 Tesla afirmă că i s-au oferit 50.000$(1.1 milioane de dolari în 2007, ajustați de inflație) pentru reproiectarea motoarelor și generatoarelor ineficiente ale lui Edison, îmbunătățind astfel serviciile și produsele oferite de compania acestuia, dar și veniturile financiare. În 1885, când Tesla a întrebat despre plată promisă, Edison i-a răspuns: „Tesla, tu nu înțelegi umorul nostru american”, rupând astfel înțelegerea verbală. Cu un salariu de 18$ pe săptămână, Tesla ar fi trebuit să muncească 53 de ani pentru a strânge banii promiși. Oferta era egală cu capitalul inițial al companiei. Tesla a renunțat imediat la slujba când i s-a refuzat o mărire de salariu la 25$ pe săptămână.

 În 1886, Tesla și-a deschis propria firma, Tesla Electric Light & Manufacturing, însă investitorii în firma să nu au fost de acord cu planurile sale de fabricare a unui motor de curent alternativ și în final l-au scos afară din companie. A muncit ca muncitor în New York, ajungând să sape șanțuri pentru a se întreține și a-și putea continua cercetarea în sistemele polifazice de curent alternativ. În 1887, a construit primul motor pe inducție, fără perii, alimentat cu curent alternativ, pe care l-a prezentat la American Institute of Electrical Engineers (Institutul American al Inginerilor Electricieni, azi IEEE, Institutul de Inginerie Electrică și Electronică) în 1888. În același an, a prezentat principiul bobinei Tesla și a început să muncească cu George Westinghouse în Westinghouse Electric & Manufacturing Company’s, în laboratoarele din Pittsburgh, Pennsylvania. Westinghouse a fost captivat de ideile sale legate de sistemele polifazice, cele care puteau transmite curent alternativ la distante mari.

 În aprilie 1887, Tesla a început cercetările la ceea ce aveau să se numească ulterior raze X, folosindu-se de propriul sau tub de vacuum (similar al patentului sau USPTO nº 514170). Acest dispozitiv era diferit de alte tuburi de raze X prin faptul că nu avea electrod receptor. Acum se știe că acest dispozitiv funcționă emițând electroni dintr-un singur electrod, prin intermediul combinației de emisii de electroni prin efect de câmp și emisie termoionică. Odată eliberați electronii, sunt foarte repede captați de un câmp electric puternic în apropierea electrodului în timpul vârfurilor de voltaj negativ de la ieșirea de înalță tensiune oscilantă a bobinei Tesla, generând raze X atunci când se lovesc de învelișul de sticla al tubului. Tesla a folosit, de asemenea, tuburile lui Geissler. Prin 1892, el a observat leziuni ale pielii, pe care Wilhelm Röntgen le-a identificat mai târziu că fiind cauzate de razele X.

 În primele sale cercetări, Tesla a schițat anumite experimente pentru producerea razelor X. El a afirmat că, cu ajutorul acestor circuite, “instrumentul ar putea genera raze Roentgen de putere mai mare decât cele obținute cu aparatele obișnuite”.

 Determinarea lui Tesla în a demonstra superioritatea curentului alternativ asupra curentului continuu al lui Edison a generat ceea ce se cunoaște drept „războiul curenților”. În 1893 s-a organizat în Chicago o expoziție publică a curentului alternativ, demonstrându-se superioritatea acestuia asupra curentului continuu al lui Edison. În același an, Tesla a reușit să transmită energie electromagnetică fără cabluri, construind primul radiotransmițător. A prezentat patentul acestuia în 1897, doi ani după, Guglielmo Marconi reușind primă transmisie radio. Marconi a înregistrat patentul în 10 noiembrie 1900 și i-a fost refuzat, considerându-se o copie a patentului lui Tesla. A început astfel un litigiu între compania lui Marconi și cea a lui Tesla. După ce a studiat mărturiile mai multor proeminenți oameni de știință, Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii a hotărât în 1943 că dreptatea era de partea lui Tesla(deși numeroase cârti îl menționează, încă, pe Marconi drept inventator al radioului).

  La finalul secolului XIX, Tesla a demonstrat că folosind o rețea electrică de rezonantă și ceea ce în acel timp era cunoscut drept „curent de înalță frecventă” (azi se consideră de joasă frecventă), era nevoie doar de un conductor pentru a alimenta un sistem electric, fără a fi necesar niciun alt metal sau conductor de pământ. Tesla a denumit acest fenomen „transmisia de energie electrică prin intermediul unui singur cablu fără întoarcere”. A conceput și proiectat circuitele electrice rezonante formate dintr-o bobina și un condensator, esențiale pentru emisia și recepția de unde radioelectrice, grație fenomenului de rezonantă. Ceea ce de fapt crea și transmitea erau unde electromagnetice, plecând de la alternatoare de înalță frecventă, doar că nu le-a aplicat la transmisia de semnale radio cum a făcut Marconi, ci doar a încercat să transmită energie electrică la distantă fără cabluri. Tesla a afirmat în 1901: „Acum vreo 10 ani, am recunoscut faptul că pentru a transportă curent electric la distante mari nu era deloc necesar să folosesc un cablu de întoarcere, ci că oricare cantitate de energie ar putea fi transmisă folosind doar un cablu. Am arătat acest principiu prin numeroase experimente care, în acele momente au atras o atenție considerabilă a oamenilor de știință”.

  Totuși, Edison încă încercă să impiedce teoria lui Tesla prin intermediul unei campanii prin care să arate populației cat de periculoasă era folosirea acestui tip de curent, drept pentru care, Harold P. Brown, un angajat al lui Edison, contractat pentru investigarea electrocutării, a inventat scaunul electric.

  În primăvară anului 1891, Tesla a realizat demonstrații cu diverse mașini la Institutul American de Inginerie Electrică la Universitatea din Columbia. A demonstrat cu aceasta ocazie că toate tipurile de aparate puteau fi alimentate prin intermediul unui cablu unic, fără un conductor de întoarcere. Acest sistem de transmisie a fost protejat în 1897 cu patentul U.S.0,593,138.

  La Cascada Niagara s-a construit primă centrală hidroelectrică datorită descoperirilor lui Tesla în 1893, reușind în 1896 să transmită electricitate orașului Buffalo, New York. Cu sprijinul financiar al lui George Westinghouse, curentul alternativ l-a înlocuit pe cel continuu. Tesla a fost considerat de atunci înainte fondatorul industriei electrice.

 În 1891 a inventat bobina Tesla.

 În onoarea să, se denumește „Tesla” unitatea de măsură a câmpului magnetic în Sistemul internațional de unități.

 Tot ceea ce astazi numim tehnologie avansata se bazeaza pe inventiile lui Nikola Tesla, unele dintre acestea datand de peste un secol.

 Nikola Tesla si primul dispozitiv wireless din lume – un telegraf -, „parintele” tuturor device-urilor de acest fel de astazi

tesla-4a

 Dupa varsta de 17 ani, Tesla putea sa vizualizeze, cu cea mai mare usurinta, un obiect, neavand nevoie de modele, desene sau alte experimente propriu-zise. Din acest motiv, baiatul avea capacitatea de a pune la lucru o piesa, mental, fara a fi necesara construirea ei efectiva, astfel incat sa isi dea seama daca va functiona sau nu, atunci cand va fi materializata. El putea dezvolta un intreg concept fara a se folosi de un singur instrument. Abia dupa ce adapta angrenajului imaginat toate imbunatatirile posibile si nu mai gasea nicio greseala, dadea forma respectivului produs al inteligentei sale. Fara exceptie, toate dispozitivele concepute de Tesla lucreaza exact asa cum le-a conceput el.

 Motorul electric Tesla – pe principiul de functionare al acestuia au fost concepute majoritatea aparatelor electronice pe care le folosim astazi, de la televizor si computer la aparat de ras si lanterna

electric-motor-1888

 Sanatatea si forma fizica ale lui Tesla s-au mentinut in limite de invidiat pana la o varsta foarte inaintata a curiosului personaj. La 60 de ani, isi mai putea inca angaja trupul in acrobatii accesibile numai marilor atleti, iar ochii ii erau la fel de vioi ca ai unui copil. Mai mult de atat, se pare ca, de la implinirea varstei de 18 ani pana la moarte, lui Nikola nu i-a variat nici macar cu un kilogram greutatea corpului si, daca in copilarie era stangaci, la maturitate devenise ambidextru, folosindu-si cu aceeasi indemanare ambele membre superioare.

 Nicolae Tesla – la 40 de ani arata precum la 20

tesla-age40

 „Geniul Omenirii” cum este supranumit Tesla in anumite cercuri, pare sa fi avut o dorinta obsesiva de pace. Chiar si atunci cand inventa arme apocaliptice, o facea in speranta naiva ca va trimite razboiul in uitare, deoarece toate natiunile ar detine aceeasi putere de a-si distruge reciproc arsenalele. Ideile sale erau atat de radicale pentru vremea lor, atat de indepartate de ceea ce gandeau contemporanii sai, incat au fost ignorate, parand pentru cei mai multi oameni (si chiar cercetatori) fie niste aiureli ale unui savant nebun, fie niste lucruri total nepractice. Totusi, pana si ideile sale cele mai „lunatice” – asa cum au fost planurile de la sfarsitul secolului XIX vizand un bombardier cu decolare si aterizare verticala – par acum perfect functionale.

 

 Daca in anii ’30 ai secolului XX, inventiile lui Tesla erau publice, dupa moartea sa, in ianuarie 1943, au fost sechestrate si ascunse, sub autoritatea guvernului SUA. Oficial, dupa moartea sa, Nikola Tesla a fost trecut in uitare, dar in realitate inventiile sale au starnit interesul varfurilor Armatei SUA inca din 1945. Tesla oferise acesteia un navomodel telecomandat ce putea fi dirijat prin radio de la distanta si putea lansa torpile asupra flotei inamice. De asemenea, in 1915, Tesla oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfectionata decat celebra V2 a lui Hitler. Cea mai importanta inventie a lui Nikola Tesla pentru apararea SUA si a Terrei ramane, insa, celebra„Raza a Mortii”, despre care credea ca va aduce pacea mondiala, tocmai pentru ca ea putea distruge intr-o clipa orase si armate intregi. Tesla insusi ar fi spus despre arma sa: „Aparatul meu imi permite sa trimit spre un punct foarte indepartat energii de trilioane de ori mai mari decat este posibil cu raze de orice alt fel. Astfel, mii de cai putere pot fi transmisi printr-un fascicul mai subtire decat firul de par si nimic poate rezista.” Tesla a fost coordonator al proiectului Philadelphia si tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazandu-se nu pe teoria relativitatii, mai tarziu emisa de Einstein, ci pe principiul fulgerului globular. Nu ne-am hazarda foarte tare daca am spune ca toata tehnica de astazi, care ne face viata mai usoara, care ne permite comunicarea la distante de mii de kilometri si care anunta sa ne propulseze intr-o dimensiune a cunoasterii si a existentei cu totul nebanuita, a fost ridicata si se afla inca in plina constructie pe pilonii schitelor si inventiilor celui mai mare geniu al umanitatii, Nicolae Tesla.

10 INVENTII CARE AU SCHIMBAT LUMEA – NIKOLA TESLA

  1. CURENTUL ALTERNATIV – De aici a plecat totul. Inventia care a produs cea mai mare agitatie de la Expozitia Mondiala din Chicago din 1983. Dupa aceasta expozitie a inceput un razboi intre viziunea lui Edison si viziunea lui Tesla despre cum electricitatea ar trebui sa fie produsa si distribuita. Curentul alternativ oferit de Tesla era mai sigur si mai ieftin decat curentul direct oferit de Edison.

  1. LUMINA – Bine inteles ca nu a inventat lumina, dar a inventat modul in care lumina poate fi valorificata si distribuita. Tesla a dezvoltat si folosit becurile fluorescente in laboratorul sau cu 40 de ani inainte ca industira sa le „inventeze”. La „Worlds Fair”, Tesla a creat primele semne cu neon.

  1. RAZELE X – Radiatiile electromagnetice erau din greu cercetate la sfarsitul anilor 1800. Totusi Tesla a fost cel care a descoperit ceea ce azi se foloseste in medicina pentru diagnosticare. Inventia razelor X, la fel ca multe altele din inventiile sale, a provenit din credinta lui ca tot ceea ce trebuie sa intelegem despre univers este practic in jurul nostru tot timpul, dar trebuie sa ne folosim mintea pentru a crea dizpozitive care sa sporeasca perceptia noastra despre existenta.

  1. RADIOUL – Guglielmo Marconi a fost initial creditat cu aceasta inventie. Totusi in 1943 Curtea Suprema a anulat patentul lui Marconi si a demonstrat ca Tesla inventase radioul cu anii inainte.

  1. TELECOMANDA – Aceasta inventie a fost o consecinta naturala a radioului. Patentul cu numarul 613809 a fost primul model de barca controlat prin telecomanda.

  1. MOTORUL ELECTRIC – Inventia motorului electric de catre Tesla a fost in sfarsit popularizata de o masina care ii poarta numele. Inventia unui motor ca campuri magnetice ce se rotesc, ar fi putut elibera omenirea din ghearele marilor corporatii petroliere, mult mai devreme. Totusi inventia a fost sucombata de criza economica si de Al doilrea Razboi Mondial care a urmat.

  1. ROBOTICA – Spiritul stiintific mult prea dezvoltat a lui Tesla, l-a condus la ideea ca toate organismele vii sunt pur si simplu conduse de impulsuri exterioare. El a declarat: „Eu prin fiecare gand si actiune a mea am demonstrat, spre satisfactia mea absoluta, ca sunt o masina automata, care este dotata cu putere de miscare si care pur si simplu raspunde la stimuli exteriori”. Asa s-a nascut pentru prima data ideea de robotica.

  1. LASERUL – Inventia laserului de catre Tesla este unul dintre cele mai bune exemple despre cum binele si raul se leaga impreuna in mintea unui om. Laserul a influentat chirurgia intr-un mod mai mult decat benefic si sta la baza mass-mediei digitale. Totusi aceasta inventie poate conduce la niste arme foarte eficiente care momentan sunt prezente doar in filmele SF.

     9 SI 10. COMUNICATIILE WIRELESS SI ENERGIA GRATIS NELIMITATA – Aceste doua inventii sunt strans legate, pentru ca ele au fost picatura care a umplut paharul elitei energiei electrice – la ce e buna o energie care nu poate fi masurata si controlata? Gratis? Niciodata. J.P. Morgan, l-a sprijinit pe Tesla cu 150000$ pentru a construi un turn care in mod natural sa utilizeze frecventa universului pentru a transminte date, incluzand aici o gama larga de informatii transmise prin imagini, voce, mesaje si text, acesta reprezentand primele comunicatii wireless din lume, dar deasemenea a insemnat ca, in afara de costul in sine al turnului, universul este plin cu energie libera, gratis, care ar putea fi utilizata ca o panza de paianjen peste intraga lume, conectand oamenii din toate locurile si de asemenea permitand oamenilor sa valorifice energia gratuita din jurul lor. Dar cum sa poata elita mondiala sa permita asa ceva? Energia gratuita pentru toata lumea s-ar fi batut cap in cap cu planul lor de a se imbogati din aceasta resursa.

Surse: Wikipedia/Secretele sistemului Blog/Descopera.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s