RMS Titanic

titanic_layout1

titanicunderconstruction

Şantierele Harland and Wolff


Titanic a fost construit la şantierele Harland and Wolff din Belfast şi a fost conceput pentru a putea concura cu navele companiei rivale (Cunard), Lusitania şi Mauretania ,cunoscute ca fiind cele mai rapide de pe Oceanul Atlantic. Titanic, împreună cu Olympic şi Britannic (denumită iniţial Gicantic) trebuiau să fie cele mai mari şi luxoase nave construite vreodată. Titanic a fost proiectat de directorul şantierului naval, Lord Pirrie, şeful departamentului de proiecte al şantierului, Thomas Andrews, şi managerul general, Alexander Carlisle. Construcţia Titanicului a început la data de 31 martie 1909. Nava a fost lansată doi ani şi două luni mai târziu, pe data de 31 mai 1911. Echiparea navei a fost terminată pe data de 31 martie a anului următor.

15_titanic

17_titanic

20_titanic1

22_titanic

Titanic avea 269,1 de metri lungime şi 28 de metri lăţime. Tonajul vasului era de 46.328 de tone şi o înălţime de la nivelul de plutire până la puntea principală de 18 metri. Putea atinge o viteză maximă de 41 de km/h. Doar trei din cele patru coşuri ale sale de 19 metri înălţime erau funcţionale, al patrulea fiind folosit pentru ventilaţie. Titanicul putea să transporte un total maxim de 3547 de pasageri plus echipaj.

Titanicul era considerat apogeul siguranţei pe o navă în caz de accident. A fost numit practic „de nescufundat” de către proiectanţi. Nava era împărţită în şaisprezece compartimente impermeabile despărţite prin uşi etanşe. Era proiectat să stea la suprafaţă cu patru astfel de încăperi inundate. Dacă se umpleau cu apă mai multe de patru compartimente, vasul se scufunda.In anul 1912 in data de 14 aprilie ora 11:40 motoarele renumitului vapor pornesc

Comparaţia cu Olympic-ul

Titanicul era aproape identic cu nava-soră Olympic, dar existau îmbunătăţiri aduse de Bruce Ismay, patronul companiei White Star Line, după observaţiile făcute pe primul vas. Titanicul avea un luxoasa cafenea pariziana pe care Olympic nu a avut-o până în 1912. Altă diferenţă faţă de Olympic era iluminarea mai bogată pe punte. Acestea făceau ca Titanicul să fie cu 1004 tone mai greu.

march-6-1912titanic-right-had-to-be-moved-out-of-the-drydock-so-her-sister-olympic-which-had-lost-a6 Martie 1912 Titanic (dreapta) a trebuit sa fie mutat din docuri-le de ansamblare pentru ca nava-soră Olympic trebuia reparata dupa ce pierduse o pala de la elice.

titanic-in-dock

titanic5

titanic_1

titanic_21

La vremea lui, Titanicul era de neegalat în lux. Oferea o piscină, sală de gimnastică şi sport, băi turceşti, o bibliotecă şi un teren de „squash”.Camerele de zi de la clasa întâi erau placate cu lemn scump, mobilă şi alte decoraţiuni elegante. În plus, cafeneaua pariziană oferea o bucătărie foarte agreabilă pentru pasagerii clasei întâi. Condiţiile de la clasele a II-a şi a III-a erau mai bune decât pe alte nave ale vremii. Titanicul avea patru ascensoare pentru pasagerii de la clasa întâi.

titanic-grand-staircase

Un echipaj de 897 oameni lucrau pe Titanic. Printre ei se numãrau aproximativ 500 stewarzi si bucãtari, 320 de angajajati pentru sala motoarelor si 65 de mateloti pe punte. Dimensiunile echipajului sporeau sentimentul de sigurantã al pasagerilor.

titanic-index-image

RMS Titanic (Royal Mail Steamer-Vas postal regal) a fost un mare pachebot care s-a ciocnit cu un aisberg şi s-a scufundat în 1912. Al doilea din trio-ul de „super-nave” (alături de RMS Olympic şi HMHS Britannic) concepute pentru a oferi fiecare câte o cursă săptămânală şi pentru a domina afacerea transatlantică dintre Southampton şi New York în interesul companiei White Star Line. Construit la şantierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume până la momentul scufundării sale. În timpul călătoriei inaugurale (Southampton, Anglia, apoi Cherbourg, Franţa, Queenstown, Irlanda cu destinaţia New York), s-a ciocnit cu un aisberg la 11:40 PM, în ziua de duminică, 14 aprilie 1912. Vasul s-a scufundat în două ore şi jumătate, după ce s-a rupt în două la ora 2:20 AM (15 aprilie 1912).


titanic

Cel mai apropiat, si cel care a ajuns primul la locul accidentului a fost vasul Carpathia

carpathia_031Supravietuitori pe Carpathia

titanic_lifeboats_11

Ce a mai ramas din titanic – barcile de salvare recuperate de Carpathia (in port New York)

iceberg

Poza facuta a doua zi in preajma locului unde s-a intamplat  dezastrul (legenda spune ca pe iceberg se vedeau urme rosi)

titanic-sinks-new-york-times-thumb

Din 2223 de oameni aflati la bord, doar 706 au supravietuit dezastrului si 1517 au pierit.Cei mai multi au murit din cauza hipotermiei (in apa era -2 grade celsius)

O chestie interesanta a fost ca foarte multi dintre pasageri britanici au murit fata de cei americani.Se zice ca asta sa datorat faptului ca britanici erau foarte politicosi.

titanic6

Titanic Revisit

02_titanic_anchor1

03_titanic_wreck

titanic_bathtub_600

titanic_bow_railing_600

12_titanic_propeller

Present day  „Titanic”

punit-soni-aeo-208778


Reclame

17 gânduri despre „RMS Titanic

  1. cel mai frumos film din lume as fi dat tot ca sa fiu pe titanic si sa mor in cabina capitanului smith.cel mai bun capitan si cel mai bun vapor chiar daca s-a scufundat

  2. Tot ce s-a prezentat in filmul din 1997 e in mare parte adevarat…Titani a fost,este si va fi o legenda plina de mistere…nimeni nu stie ce s-a intamplat cu adevarat…pentru unii aceasta legenda e doar o prostie dar pentru mine,nu.Eu mereu voi fi fascinata de acest titan al apelor care este o minunata legenda plina de farme si de mister.

    • „farmec si mister,legenda,nimeni nu stie ” esti batut/a in cap rau de tot…ce farmec si misteR? niste americani si englezi prosti au construit un vapor care in momentul cand erau prea plini de ei si se distrau dansand alcoolizati au intrat intr-un iceberg pe care nimeni nu l-a observat decat prea tarziu..noapte fiind ! so …au murit ca prostii.

  3. Nu am cuvinte daca stam si ne gandim a foast cel mai mare vapor din lume la ora aceea dar care pt mine a fost si va fi unul dinter cele mai puternice . In vremea aceea oameni spuneau ca nici Dumnezeu nu poate sal rastoarne , aicia sa gresit pt ca oamenii sau pus cu puterea Lui Dunezeu , ori ce am face si cat de mare ar fi daca nu este Dumnezeu cu noi este egal cu 0 😉 . A fost si va ramane o adevarata legenda TITANICUL 1912 pt marimea sa capacitatea sa luxul pe care il avea si motoarele cu acepe pistoane extraordinari de mari ! 12.01.2010 M.M Fortune and glory here , I come …. .

  4. tare materialul..as fii dat orce sa fiu macar pt cateva minute pe RMS Titanic o legenda care in zilele astea aduce o mare intrebare pt cei carei ink mai cerceteaza prin adancul Atlanti-cului..cele 2 filme facute nu zik ele tot adevaru pt k supravetuitorii..cand au povestit dezastrul cu ata tristete..au incercat si ei sa reproduca cv pt oameni sa vada ce a fost Titanic… a fost cel mai mare vas din lume până la momentul scufundării sale., 14aprilie 1912 11:40 PM…15 aprilie 1912 2:20 AM..legenda te face sa vrei sa afli tot adevaru…:*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s